Pembe domateste yeniliğin adı: MENDOZA F1

02/05/2017

Türk halkının pek de yabancısı olmadığı domates tipidir pembe domates. Türk halkı eskiden beridir köylerde kendi tüketimleri için lezzetli olan bu domates tipini yetiştirmektedir. Köylerden büyük kentlere göçlerin hızlanmasıyla biraz olsun unutulmaya yüz tutan pembe domatesin, o mis kokusunu ve lezzetini unutturmamak ve geleceğe taşımak adına sosyal medyada “pembe domates ağı” adı altında platform dahi oluşturulmuştur.

 

Ülkemizde pembe domatesin örtü altında profesyonel olarak yetiştiriciliğin geçmişi ise yaklaşık 10 yıl gibi kısa bir zaman önce, ihracatçıların özellikle bahar dönemindeki taleplerinin karşılanması amacıyla küçük alanlarda deneme üretimleriyle başlamıştır. Özellikle, Kumluca-Finike bölgelerindeki yeniliğe açık üreticilerin yurtdışından tedarik edilen tohumlarla başladığı pembe domates üretim alanları ilk yıllarda durağan bir seyir izlemekteydi. Türk insanının eskiden bildiği pembe domatesler, iç pazarda da kendine yer bulunca son yıllarda örtü altı üretim alanları artmaya başlamış olup, ilk yıllarda sadece bahar sezonunda üretimi yapılırken, son yıllarda bahar döneminin yanı sıra güz dönemi, kış ve hatta yazlık yayla sezonunda dahi üretilmeye başlanmıştır. Pembe domatesler özellikle son 2-3 yıldır gerek ihracat gerekse yurtiçi tüketiminde istenilen ve aranılan domates tipi olmuştur.

 

İlk zamanlarda üretilen bu lezzetli pembe domateslerin raf ömürlerinin kısa olması ve dolayısıyla uzun süreli nakliyeye dayanmaması nedeniyle ihracatta sorun yaşanmaktaydı. Ayrıca bu çeşitlerin üreticiler açısından da hastalık dayanımları ile ilgili handikapları bulunmaktaydı. Yaklaşık 6 yıl önce raf ömrü uzun, verimli ve iklim şartlarına adaptasyonu yüksek çeşit olan VP1 F1 ile pembe domates pazarına giriş yapan Vilmorin, örtü altı yetiştiricilikte üretici, tüketici, tüccar ve ihracatçının taleplerini değerlendirmeye alarak, tüm paydaşların isteklerine cevap verebilecek çeşitler için yeni çeşit arayışını da sürdürmeye devam etmiştir. Çünkü biliyoruz ki, tüketici için pembe domates denilince akla gelen ilk şey elbette ki lezzettir. Bunun yanı sıra tüccar ve ihracatçı nakliyeye dayanıklı uzun raf ömürlü ve homojen meyve isterken, üretici de hastalıklara daha dayanıklı ve verimli çeşit istemektedir.

 

İşte! Vilmorin olarak yaptığımız demonstrasyon çalışmaları sonucunda, bu yıl tescilini aldığımız yeni çeşidimiz MENDOZA F1, üstte sıraladığımız üretici-tüketici-tüccar üçgeninde tüm paydaşların taleplerine cevap vererek beğeni kazanmıştır. Çeşidimiz; özellikle uzun raf ömürlü, sert, yuvarlak, homojen ve albenili meyve yapısıyla tüccar ve ihracatçılar tarafından tam not almıştır. Hastalık dayanımı, iklimsel adaptasyonu ve verimi ile çiftçilerin beğenisini kazanan yeni çeşidimiz MENDOZA F1, tüketiciler açısından ise eski alışkanlıklardan ödün vermeden aranılan ve özlem duyulan lezzeti sunmaktadır.

Diğer haberler

Havuç pazarında Vilmorin-Mikado imzası var!

Küresel havuç pazarı iklim değişikliği ve tüketici alışkanlıkları gibi faktörlerle dinamik bir gidişat izlerken, havucun tartışmasız lideri Vilmorin-…

Sanayi domatesinde beklentiler Vilmorin çeşitleri ile karşılanıyor

Sanayi domatesinde değişen pazar ihtiyaçlarını sürekli takip eden Vilmorin Anadolu Tohumculuk, geliştirdiği çeşitlerle pazarın beklentilerini…