VAT ile hep yüksek performans

23/01/2017

Ekonomisinde tarımın önemli bir gelir kaynağı olduğu Tarsus’un 202 bin 400 hektarlık toprağının 104 bin 902 hektarı tarım arazisi. Tarım alanlarının büyük bölümünde sulama, gübreleme yapılıyor ve yeni tekniklerin uygulanması ile toprağın verimi artıyor. Mersin ilinin en verimli ve en geniş tarım arazisi de Tarsus’un ova arazisidir. Bununla beraber iklimin tarıma elverişli olması bu arazilerde her çeşit tarımın yapılmasını sağlıyor. Ovalık arazilerde de, ilkbaharda turfanda sebze ve meyveler; daha sonra sebze, kiraz ve üzüm; kış mevsiminde ise portakal, mandalina ve limon meyvelerinden başka kışlık sebzeler ekiliyor. Pamuk, susam ve soya gibi yağlı tohumlu bitkilerden tahılların her çeşidine kadar tarla ürünlerinin ekimi bu verimli arazilerde yapılıyor. Mersin-Tarsus’ta 2008 yılında kurulan Ender Fide de bu tarım bölgesinde fidelik üretimi ve satışı yapıyor. Yıllardır fide viyolleri ile uğraştığını söyleyen Ender Fide’nin sahibi Ender Ağaçseven, fide işini profesyonelleştirmek için Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde okuduğunu belirtiyor. Ender Fide, ağırlıklı olarak Tarsus, Adana, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri olmak üzere tüm Türkiye’ye hizmet veriyor. Ağaçseven firmanın profilini ise şöyle çiziyor: “Oturak domates, patlıcan, marul, lahana, kavun ve karpuz fideleri satıyoruz. Ender Fide olarak bu ürünlerde branşlaşmaya gittik ve çok başarılı olduk. Bu ürünlerin fidelerini almak isteyen üreticiler artık doğrudan bize geliyor. Hangi tohumların hangi tarihte atılacağına ve fidelerin hangi tarihte dikileceğine dair deneyimlerimiz var. Bölgemizdeki üreticiler bu konularda bize danışıyor ve güveniyor.” Ender Fide, yıllık 23 bin tepsilik kapasitesi, 20-25 milyon fide üretme potansiyeli ile sağlam ve kemikleşmiş bir müşteri profiline hizmet sunuyor.

 

Doğru fide yüksek verim

Fidelik sektöründe yıllar boyunca sıkıntı olduğunu belirten Ağaçseven, bu sıkıntıların bilinçli üreticiler ve fidelik ihtiyacının kolay karşılanmasıyla zamanla ortadan kalktığını söylüyor. “Fideliklere olan talep arttıkça, herkesin fidecilik yapmaya başlamasıyla ticari hatalar oluştu. Kalitesiz fideler kaliteli fidelerin fiyatlarının düşmesine yol açtı. Ama sektörden elenen fideciler sebebiyle, artık çok başarılı üretimler oluyor, fidecilik yapanlar fide işini daha iyi öğrendi, profesyonelleşti. Üreticiler de daha bilinçli hale geldi. Türkiye’de ekilmeyen alanlar ekilmeye başladı” diyerek fidecilik sektörünün şu anki durumunu değerlendiriyor. Tarımsal üretim zincirinde fideliğin çok önemli bir etken olduğunu söyleyen Ağaçseven, “Araziden yüksek verim alabilmek için kaliteli fide ve doğru çeşidi doğru zamanda ekmek şart. Bu anlamda üreticilere yol göstermek de bizim işimiz. Tabii bayilerin de uzmanlaşması gerekiyor” diyerek fidelik seçiminin verimi nasıl etkilediğini açıklıyor.

 

VAT çeşitleri bölgeye uydu

 

ENDER AĞAÇSEVEN

Ender Fide

Mersin Tarsus bölgesinde üreticilerin tercihi patlıcanda A117 F1, lahanada BIENTO F1, marulda WISMAR ve DRAGONE. Çünkü bu çeşitler bölgenin yapısına çok uygun. Özellikle marulda VAT çeşitleri çok fazla talep görüyor. Çeşitlerin performansları da yüksek. Yeni VAT çeşitleri de şu anda 4 farklı yerde deneniyor, takip ediliyor. Çeşitlerden hem biz hem de üreticiler çok memnun.

 

Vilmorin Anadolu Tohumculuk (VAT) ile 2010 yılında tanıştığını söyleyen Ağaçseven, Ender Fide olarak son 2 yıldır patlıcan, marul ve lahana tohumları tedarikini VAT ile sağlıyor. Memnuniyetini ise şu sözlerle ifade ediyor: “Vilmorin Anadolu Tohumculuk çalışanları ile uyum içinde çalışıyoruz. VAT çeşitleri bizi hiç mahcup etmiyor. Üreticiler aldığı sonuçlardan, biz de VAT desteklerinden ötürü çok memnunuz.” VAT çeşitlerinin performansını çok iyi bulduğunu söyleyen Ağaçseven bölgede; patlıcanda A117 F1, lahanada BIENTO F1, marulda WISMAR ve DRAGONE tercih edildiğini ifade ediyor. “Bu çeşitler bölgeye çok uygun. Özellikle marulda VAT çeşitleri çok fazla talep görüyor. Üreticiler de yüksek performanslarından dolayı VAT çeşitlerine yöneliyor. Yeni VAT çeşitleri de şu anda 4 farklı yerde deneniyor, takip ediliyor. VAT çeşitlerini başka yerlerde görmek gerçekten gurur verici ve sevindirici” diyerek Vilmorin Anadolu Tohumculuk ile çalışmaktan mutlu olduğunu ve bölgede gelecekte daha yüksek bir potansiyelinin olduğunu belirtiyor.

 

 

Diğer haberler

havuç

Vilmorin-Mikado, 3. Uluslararası Havuç Sempozyumu'nda kapsamlı ve dinamik yelpazesini sergileyecek!

Havuçta öncü ve dünya lideri olan Vilmorin-Mikado, 2-5 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında İngiltere'nin York şehrinde düzenlenecek 3. Uluslararası Havuç…

Yeni marul çeşitlerimiz İzmir’de profesyoneller ile buluştu...

  11 Mayıs Çarşamba günü İzmir'in Bayındır ilçesine bağlı Tokatbaşı mahallesinde Osman Köpüklü’ye ait marul üretim tarlasının içerisindeki 3500 m2’…