Bu İnternet sitesi, sitemizi ziyaret ederken size en rahat kullanımı sağlayabilmek için çerez kullanıyor. Bu İnternet sitesini kullanmaya devam etmekle bu çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.

OK

Marul yetiştiriciliğinde gübreleme

25/10/2016

Marul yetiştiriciliğinde bitki için en önemli elementler arasında azot, fosfor, magnezyum, potasyum ve kalsiyum elementleri yer alır. Bitkinin gelişiminde birden fazla önemli görev gören bu elementler arasında azot, bitkideki renk gelişimi ve büyüme hızını geliştirirken, fosfor hastalıklara direnç ve tohum gelişimi için gereklidir. Yaprak oluşumu için kalsiyum, bitkideki fotosentez için ise magnezyum marul tarımında önemli elementler arasında yer almaktadır.

Marul tarımı yapılan arazilerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır;

 

Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Hasattan 30 gün öncesinde geri kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum olarak uygulanmalıdır.

Azot, marul tarımında bitkilerin gelişimini tamamlaması için en önemli elementtir. Fakat azot uygulaması toplamda saf olarak 14 kg’ı geçmemelidir. Azot kullanımı dikimden önce 4 kg, ilk 30 gün içerisinde 5 kg ve hasattan 30 gün öncesinde 3-5 kg şeklinde uygulanarak verilmelidir.

 

Buna bağlı yapılacak uygulamalarda azot formlarının ilk uygulamasında amonyum sülfat, ikinci uygulamada amonyum nitrat + üre ve son uygulamada amonyum nitrat olarak tercih edilmelidir. Elementin alınım süresi ve miktarını dengede tutmak çok önemlidir. Miktarların yükseltilmesi ağırlığı artırır ama azotun insan sağlığına olan zararlı etkisini ve “Tipburn” oranını da arttıracağından kontrol altında tutulmalıdır.

Marul tarımında hasat sonunda dekardan 6 ton ürün almak için, bitki gelişimi süresince toplamda saf olarak bir dekardan 12,5 kg azot, 4 kg fosfor, 11 kg potasyum, 2 kg magnezyum ve 6 kg kalsiyum elementi kaldırılmaktadır.

Diğer haberler

Açık tarla aşılı patlıcan pazarı

Zararlı mücadelesi konusunda sonuçsuz kalındığı hallerde, aşılı ekimlerin hastalıklara karşı etkili bir yöntem olduğu, aynı yöntemin verim konusunda da üreticiyi memnun ediyor olması, sizler için gözl

Pembe domateste yeniliğin adı: MENDOZA F1

Türk halkının pek de yabancısı olmadığı domates tipidir pembe domates. Türk halkı eskiden beridir köylerde kendi tüketimleri için lezzetli olan bu domates tipini yetiştirmektedir. Köylerden büyük kent

Paylaş